Hvordan gjøre en Eskimorulle

Eskimorulle er en redningsteknikk du kan bruke til å redde deg selv om du skulle gå rundt med havkajakken.

Har du hørt om begrepene “Eskimorulle”, “Grønlandsrulle” eller “Kajakkrulle”? Eskimorullen er en redningsteknikk du kan bruke til å redde deg selv om du skulle gå rundt med kajakken. Når du har lært å mestre denne teknikken, tar det deg bare noen få sekunder å komme opp igjen etter en velt, og du trenger ikke engang å pumpe ut vann fra kajakken. 

Hos eskimoene/inuittene i Canada og Grønland før i tiden, var eskimorullen en livsviktig teknikk for jegere som gikk på jakt fra kajakken. Den gang hadde man ikke tørrdrakter som i dag, og en tur i det  iskalde vannet, kunne bety døden. I moderne tid har eskimorullen lenge vært en teknikk for bare de dyktigste padlere og er spesielt utbredt innenfor elvepadling. 

Eskimorulle i forbindelse med havkajakk padling er  også veldig praktisk, og den har faktisk en direkte innvirkning på resten av dine tekniske ferdigheter i kajakk. Det finnes sjeldent snarveier i livet, men eskimorullen er en slik snarvei, til mestring av ulike kajakkteknikker. Med en gang en har lært eskimorullen, da tør en mer – da gjør det ingenting å utfordre balansen, for det tar jo bare noen sekunder å komme opp igjen.

Alle som vil, kan lære eskimorullen!

Eskimorullen tar tid å mestre, men alle som vil, kan lære det. Der er to sentrale teknikker som gjør eskimorullen:

  • Kraftig hoftevrikk (gjør 80% av jobben). 
  • Rotasjon av overkroppen som gir bevegelse av åren i vannet. 

Det finnes Norges mesterskaper, Grønlandsmesterskap og Verdens mesterskap i eskimorulle (grønlandsrulle), og noen av de flinkeste klarer å komme rundt bare med hoftevrikk og ingen bruk av padleårer eller armer. Dette understreker viktigheten av å få til et kraftig hoftevrikk. 

Hvordan gjøre en eskimorulle i havkajakk

For å kunne lære eskimorulle/grønlandsrulle må du først bli trygg med å sitte i kajakken med hodet under vann. En bra øvelse til dette er å bruke en makker eller kanten på en brygge. Her har du mulighet for å gå rundt under vann, sitte, og dra deg selv opp igjen med bruk av en makker i kajakk eller bryggekanten.

Noe som er viktig når du trener på eskimorulle, er muscle-memory. Dette krever at du øver med kvalitet i øvelsene fremfor kvantitet. Når du har trenet muscle-memory vil du ganske lett kunne merke om det var en bra eller dårlig rulle. Dette er også veien til å få rullen til å sitte i ryggraden. 

Øving av hoftevrikk

Etter du har blitt komfortabel med å sitte oppned i kajakken, skal du begynne å trene på hoftevrikken. Når jeg underviser i eskimorulle på kurs, anbefaler jeg deltakerne å bruke en årepose. Med årepose på padleåren, legger du deg ned i vannet, men padleåren i en 90-graders vinkel på kajakken. Med denne metode blir du vant med å ha padleåren i hånden og du kan alltid dra deg selv opp igjen om du trenger en pause.

Hoftevrikken er som navnet sier, en bevegelse i hoften. Forestill deg at du svinger hoften fra side til side, litt som når du danser salsa. Det nederste kneet (høyre kne når du ruller i høyre side) sparker du oppover mot overflaten for å få ekstra moment. I videoen under viser jeg hvordan du kan øve hoftevrikken i kajakken.

Viktig fokus: Når du øver, forsøk å la hodet bli i vannoverflaten (evt. se rett opp i himlen) og ikke dra deg selv opp mellom hvert hoftevrikk. Dette vil samtidig trene at du ikke kaster hodet opp med en gang, og dermed låse hoftevrikken. Slapp av!

Kroppsrotasjon

For å unngå skader, er det viktig at du holder “paddler’s-box” gjennom hele rullen. “Paddler’s-box” er den boksen vi holder når vi padler (dannes av overkropp, armer og padleårer), for å unngå skader og beskytte skuldrene. Vi bruker derfor bare en 90-graders kroppsrotasjon til å bevege padleåren over vannoverflaten. Du kan sjekke at du har gjort det korrekt, om du fremdeles sitter med paddler’s-box når du avslutter eskimorullen. I videoen under viser jeg hvordan du kan øve denne kroppsrotasjon. 

Viktig fokus: Albuene må peke nedover gjennom hele bevegelsen. 

Åre føring på vannet

Åre føringen kommer naturlig med rotasjonen. Men når vi øver med årepose blir det vanskelig å øve på vinkelen på årebladet. Dette er det siste vi trenger for å lykkes med rullen. Du trenger bare en vinkel på åren som er noen få grader oppover. Har du for lite vinkel graver bladet seg i vannet og du har ingen støtte. Har du for mye vinkel, drar du bare kajakken fremover og har litt støtte på vannoverflaten. Den beste måten å øve åp dette på er en makker, som kan holde kajakken i en 90-graders vinkel for deg mens du trener på det. Skal du gjøre det selv, vil jeg anbefale å bruke en dykkermaske, da klarer du nemlig å se vinkelen på bladet når du har hodet under vann. Dette gir ofte også en større ro og overskudd når du trener. 

Viktigt fokus: Sjekk at årebladet ligger korrekt ved å “klappe” med bladet på overflaten. Er det ingen motstand opp, og merker du motstanden på vannet når du dra ned på bladet, ligger bladet korrekt på overflaten.

Kroppsposisjon (setup position)

Når du vil trene en rulle i kajakk som skal fungere i alle tenkelige situasjoner, må du trene på å ha det samme utgangspunktet hver gang. Ofte opplever vi mye stress når vi går rundt ved uhell og det gjør at vi ikke alltid gjør et bra forsøk på å komme opp igjen. Derfor er det viktig å trene på å starte rullen fra samme setup-posisjon hver gang. 

Ruller du fra høyre side, er din setup-posisjon slik:

  • Padleåren på venstre side (parallelt) av kajakken, med høyre hånd fremme rett over kneet ditt.
  • Overkroppen er lent godt fremover slik at nesen nesten har kontakt med spruttrekket (ansiktet vender opp mot himlen når du har gått rundt). 

Bruker du denne posisjonen hver gang du trener på rullen, og merker hvordan det føles når du sitter korrekt (muscle-memory) – da blir det samme utgangspunkt du starter fra hver gang (om du trener for morro eller om det er i en reel situasjon), og har du mye større sjanse for at første rulle fungerer. Dette tar ikke mange sekunder. På bildet under viser jeg posisjonen over vannet, rett før en rulle. 

Eskimorulle | Grønlandsrulle | Kajakkrulle
Eskimorulle

Viktig fokus: Sjekk at padleåren ligger parallelt med kajakken. 

Timing

Når du har øvet på de forskjellige delene av eskimorullen, er det tid til å sette det hele sammen:

  • Start fra din setup-posisjon.
  • Start kroppsrotasjonen.
  • Når årebladet er mellom 45-90 graders vinkel på kajakken, setter du inn hoftevrikken.
    • Ansiktet må vende rett opp mot himmelen gjennom hele rullen.
  • Avslutt med å trykke åren på vannet slik at du får de siste centimeter. 
Eskimorulle

Ekstra tips

  • Temperaturen i Norge er best i juli og august, men det blir aldri skikkelig varmt! Korrekt bekledning kan hjelpe veldig mye. Bruk gjerne tørrdrakt/våttdrakt, neopren lue/hette, dykkermaske og neseklemme. 
  • Blir du fort svimmel når du trener, kan det være ekstra lurt med neseklemme og ørepropper. Når det kommer vann inn i nese og øre, blir hodet kjølt ned. Spesielt vann i ørene kan kjøle balansenerven som hjelper deg med å holde balansen. 
  • Har du fått til den første rullen, men får det plutselig ikke til? Du er høyst sannsynlig for sliten, og det er bedre å slutte enn å lære kroppen noe feil – korrekt muscle memory er super viktig!

Gratulerer! Du kan nå gjøre en eskimorulle! Eller kanskje ikke de første 10-20-30 ganger du gjør et forsøk. Denne teknikken tar tid å mestre. 

Det er mulig å lære eskimorulle på egenhånd ved å studere andre som gjør det på for eksempel YouTube. Er du typen som liker å gjøre det selv, håper jeg denne guiden kan være med på å gjøre det lettere for deg. Ved å ta et kurs med en dyktig instruktør der du lærer mye på kort tid, vil du få uvurderlige tips og trening for å unngå feil teknikk og belastning på kroppen. 

I Nordic Paddling tilbyr vi eskimorulle kurs, hvor du får et solid fundament for en bra rulle som kan fungere i de fleste forholdene. En viktig del av læringen er å få feedback på din egen trening og progresjon. Dette tilbyr vi via vår online coaching plattform (inkludert i kurset), der du kan laste opp egen video av din trening, få tilbakemeldinger og forbedringstips  som kan hjelpe deg videre. 

If you enjoyed this article, subscribe to our blog and stay tuned on more tips & tricks as well as getting subscriber-only benefits and discounts on our guided trips and courses! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Recent Posts